Aansprakelijkheid bij faillissement

Aansprakelijkheid bij faillissement

Wanneer uw stichting of vereniging failliet gaat, kunt u als bestuur(der) persoonlijk financieel risico lopen. Tenzij de zaken goed geregeld zijn: daarbij staat ons kantoor u graag terzijde met raad en daad.

Notariële akte
Als bestuurder bent u het best beschermd tegen persoonlijke aansprakelijkheid wanneer uw organisatie is opgericht bij notariële akte en ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel. Uw organisatie heeft dan volledige rechtsbevoegdheid en als bestuurslid bent u niet persoonlijk aansprakelijk bij ontbinding en faillissement. Tenzij wanbestuur kan worden bewezen.

Juiste keuze
U kunt ook kiezen voor een organisatie met beperkte rechtsbevoegdheid. Hiervan is sprake wanneer uw organisatie niet is opgericht bij notariële akte. Wanneer de organisatie wel bij de Kamer van Koophandel is ingeschreven, beperkt u de hoofdelijke aansprakelijkheid, maar u heft deze niet op. Bent u bestuurder van een organisatie zonder rechtsbevoegdheid, dan bent u persoonlijk aansprakelijk. Welke mate van rechtsbevoegdheid voor uw organisatie de juiste keuze is, hangt af van de risico’s.

 

  • Wanneer uw stichting of vereniging failliet gaat, kunt u als bestuur(der) persoonlijk aansprakelijk zijn.
  • Welke mate van rechtsbevoegdheid voor uw organisatie de juiste is, hangt af van de risico’s.

 

(Bron; https://www.boekhouderapp.nl/verenigingen-en-stichtingen/aaansprakelijkheid-bij-faillissement-2/ )

2 thoughts on “Aansprakelijkheid bij faillissement

Leave a Reply

Your email address will not be published.
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>